op open water

boek 5

 

Zakelijke gegevens:

Titel van het boek: Op open water

Naam van schrijfster is: Annika Thor

uitgeverij is : Lemniscaat, uitgegeven in het jaar 2002.

 

Samenvatting:

Het verhaal speelt zich af in Zweden 1945. De oorlog is voorbij. De zusjes Steffie van 17 en Nelli van 12 waren naar Zweden gegaan omdat de moeder was overleden en vader was opgenomen in een concentratiekamp. Daar woont Nelli bij tante Alma en haar man. Die wonen op een eiland. Op het gewone land woont Steffi bij tante Märta, haar man en haar beste vriendin Maj. Steffi komt vaak op het eiland. spreken vaak af in een café of restaurant.Het begint dat iedereen feest viert omdat de oorlog is afgelopen. Ook sven is er dat is een oude bekende van haar. Steffi heeft Sven al een paar jaar niet meer gezien. Ze gaan wat praten in een café. Sven laat zien dat hij haar nu leuk vind nu ze jongvolwassen is. Niet veel later hebben ze met elkaar. Ze gaat ook vaak naar Judith dat is haar vriendin.

 Ze is een beetje in dezelfde situatie als haar. Zij is ook wees. Haar ouders en zus zijn ook naar een concentratiekamp gegaan. Zij leeft nu alleen in een appartement. Ze gaan samen op zoek naar familie en vinden een zus van Judith en Steffi vindt iemand die haar vader heeft gekend. Ondertussen is er bij Nellie iemand gekomen die daar de hele zomer blijft. Zij is schilder. Ze gaat Nellie ook schilderen. Inmiddels heeft Steffi een brief gekregen van tante Emelie een brief gekregen dat ze daar mag komen wonen. Ze gaan daar niet heen. Het gaat ook uit tussen Sven en Steffi. Judith is in het ziekenhuis gekomen omdat ze over de toeren was van dat haar zus was overleden. Steffi krijgt ook een brief van haar vader. Hij leeft. Hij heeft nooit een brief gestuurd omdat hij anders opgepakt werd. Steffi en Nellie gaan naar hun vader toe … ze zijn op open water op een boot … open einde!

 

Over de annika thor (de schrijfster):

Annika Thor werd in 1950 geboren en groeide op in een joods gezin in Göteborg (Zweden). Momenteel woont ze in Stockholm. Ze werkte eerst bij een bibliotheek en bij een culturele instelling, daarna deed ze tien jaar lang als freelance journaliste verslag over film, media en jongerencultuur in diverse kranten en tijdschriften. Ze schreef ook zelf toneelstukken en filmscripts.
In 1996 verscheen haar eerste jeugdboek in Zweden: Een eiland in zee, dat in 2000 in Nederland uitkwam. Het beschrijft de situatie van Steffi en haar zusje Nelli, twee zusjes die door hun ouders uit Wenen naar het veilige Zweden worden gestuurd, omdat de situatie in Oostenrijk door de opkomst van de nazi’s onhoudbaar wordt. Dit boek werd zeer lovend besproken. Het werd genomineerd voor de Augustprijs en kreeg in Duitsland en Noorwegen belangrijke bekroningen: de Deutsche Jugend Literatur Preis en de Nordiska Barnbokpriset (Noorse Jeugdboekenprijs).
In 1997 en 1998 verschenen twee vervolgdelen, waarin de verdere belevenissen van Steffi in Zweden tijdens de oorlog worden beschreven. Die zijn ook in Nederland uitgekomen. In De lelievijver (1997) trekt Steffi in bij de familie Söderberg in Göteborg en maakt mee hoe racisme en vreemdelingenhaat ook in het neutrale Zweden meer voorkomen dan ze ooit had kunnen denken. De donkere diepte (1998), dat in 1943 speelt, beschrijft Steffi’s schooltijd aan het gymnasium en het toenemende oorlogsgeweld in Europa. Steffi vraagt zich af hoe ze met haar joodse identiteit moet omgaan: er nadrukkelijk voor uitkomen of min of meer verbergen? In het vierde deel, Op open water, is de oorlog inmiddels afgelopen en viert iedereen feest. Steffi houdt er gemengde gevoelens op na, want sinds zijn deportatie heeft ze niets meer van haar vader gehoord. Zal ze hem nog terugzien?
Annika Thor beschrijft in deze boeken veel gevoelens die ze uit eigen ervaring kent, want ze is immers zelf van joodse afkomst. Helemaal autobiografisch mogen we haar boeken echter niet noemen, omdat ze pas na de oorlog is geboren.
Met de vier delen over Steffi is de reeks over de jodenvervolging en de zoektocht naar de eigen identiteit in een andere samenleving inmiddels afgesloten. Helemaal losstaand van deze serie verscheen in 1997.Waarheid durven of doen. Ook dit boek, waarin Nora na de zomervakantie plotseling ontdekt dat haar hartsvriendin Sabina haar in de steek laat en alles in haar leven op z’n kop komt te staan, werd zeer positief ontvangen. Dit boek werd wel bekroond met de belangrijke Augustprijs en bij de kinderjury sleepte het in de leeftijdsgroep van 10-12 jaar in Zweden de eerste prijs in de wacht. De verfilming van dit boek leverde in Zweden een nominatie op voor de Guldbaggeprijs en op het filmfestival van Berlijn een eervolle vermelding.

(wikipedia).

 

Over het boek:

De illustratie aan de voorkant is gekozen omdat ze aan het eind weg gaan met de boot naar hun vader. Daarom staan ze op de boot.Nee het is aan niemand opgedragen.In een oude school, waar een paar overlevenden zijn van het concentratiekamp. Die heeft ze gekozen omdat het er zielig uit ziet.Uit de slechte kant is dit geschreven omdat er allemaal nare dingen gebeuren.Een open einde. Omdat ze weg gaan op de boot naar hun vader maar waarschijnlijk komt er nog deel 5. over dit boek kon ik niet een hele grote samenvatting van maken omdat, er niet veel meer te vertellen was bij me andere boeken heb ik wel meer kunnen vertellen omdat, daar gewoon meer dingen gebeuren en het zijn ook dikkere boeken.

 

ervaring van het boek:

Het onderwerp sprak me aan omdat het over de oorlog gaat.

omdat, ik boeken die over de oorlog gaan of spannend zijn gewoon leuk vind om te lezen omdat er spanning in zit en wilt weten wat er gaat gebeuren /is gebeurd in het verleden.

ik vond het boek makkelijk om te lezen en adviseer anderen ook om het te lezen

 

Andere titel :

Steffi – omdat ze de hoofdpersoon is

Nellie – omdat ze de hoofdpersoon is

Waar is papa – omdat ze die zoeken.

Op zoek – omdat ze opzoek zijn naar hun vader

xx hanim

Maak jouw eigen website met JouwWeb